SRAMOTA ŠTA SE RADI U MARKETIMA “AROMA” Terali radnike da rmbače za praznike, ali to nije ono najgore!

0
1335

Trgovci u nemilosti poslodavca 31. decembra i 1. januara radili po 12 sati.

Aroma

Aroma, Foto: Alo!/Dejan Briza

Trgovci u marketima „Aroma“, za razliku od većine radnika u Srbiji, minule praznike proveli su na svojim radnim mestima, rmbačeći i po 12 sati – 31. decembra i 1. januara. Za prekovremeni rad i rad za praznik nisu dobili ni dinar, iako im po zakonu za takvu vrstu radnog angažovanja sleduje dnevnica uvećana za 120 odsto.

Prvi dan u Novoj godini mnogi su dočekali u slavljeničkom maniru, pa gotovo nijedna institucija u zemlji nije radila, a kad je o marketima reč, tek pokoji privatnik je otvorio vrata svoje prodavnice, i to sa skraćenim radnim vremenom. Međutim, zaposleni u marketima „Aroma“ nisu bili te sreće, već su novogodišnje praznike, umesto u krugu najmilijih, proveli na radnom mestu.

Na nehumane uslove rada našoj redakciji se požalio zaposleni u „Aromi“ koji je 31. decembar proveo radno, a zatim je i narednog dana ostao na poslu 12 sati.

„Aroma“: Poslujemo po zakonu

Iz marketa „Aroma“ za naš list su odgovorili da su odluku o radnom vremenu doneli u skladu sa zakonom, kao i da zaposlenima adekvatno obračunavaju noćni i rad za vreme praznika.

– Dana 31. decembra svi MPO „Aroma“ radili su skraćeno radno vreme od sedam ujutru do 21.30 sati. Prvog januara zaposleni u MPO bili su radno angažovani na izmenama cena, kontroli rokova i određenom vidu obuke radi implementiranja novog IT programa koji se primenjuje u našoj kompaniji u svim službama od 1. 1. 2019. godine – kažu oni.

– Market „Aroma“ u Beogradu nas je maksimalno iskoristio. Posle celodnevnog rada 31. decembra, gazda nas je naterao da dođemo i prvog dana u novoj godini u 9.30 ujutru. Nismo radili sa kupcima, već smo se bavili promenom programa u sistemu. Centrala nije mogla ceo dan da podigne sistem, sve do kasnog popodneva, do 18 sati, kada smo tek počeli sa predviđenim poslom. Radnja u kojoj ja radim je završila u 22 sata. Tako da sam proveo na poslu skoro 12 sati. Znam i da pojedini šefovi radnji nisu pustili radnike kući sve do posle ponoći – kaže taj radnik i napominje da su mnogi šefovi radnji zahtevali od trgovaca u maloprodaji da i se narednog jutra, 2. januara, u sedam sati stvore na poslu, jer je direktor tako naredio.

– Naravno, čak i posle ovolikog eksploatisanja od firme, zabranjeno je da dobijemo od svojih šefova čak i jedan slobodan dan. Ne znam da li je ovako nešto, pravno gledano, dozvoljeno, ali svakako mislim da nije humano – završio je čovek, koji još ne može da veruje šta ga je snašlo.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da radnici marketa „Aroma“ treba hitno da se obrate nekom sindikatu, kako situacija ne bi prošla nekažnjeno.

– Pretpostavljam da radnici marketa „Aroma“ nemaju sindikat i da njihov vlasnik ili gazda ne dozvoljava organizovanje sindikata, kako bi ovakve stvari upravo i mogle da se dešavaju. Radnik na pomenuti način može da radi jedino ako je saglasan, odnosno ako sam pristane da radi, recimo, 31. decembra do ponoći i, normalno, po zakonu mu sleduje da se za dane praznika plaća 120 odsto, kao prekovremeni rad. Kod nas je postalo normalno da ljudi rade prekovremeno, da navodno dobiju slobodne dane, a onda ih nikad ne iskoriste jer su uvek potrebni gazdi, što je strašno – objasnila je ona.