“Nova godina, nova osoba”?

0
470

Evo koliko je realno očekivati da novogodišnje odluke sprovedete u delo.

Sve ste lepo isplanirali, smislili šta želite da promenite u novoj godini, i došlo je vreme da počnete novogodišnje odluke da sprovodite u delo. Ali, u najvećem broju slučajeva, mnogo je lakše “odlučiti” nešto nego se toga pridržavati.

Dakle, “nova godina, nova osoba”? Evo šta kažu psiholozi, koliko je realno očekivati tako nešto.

Donosimo vam pregled šest najčešćih “novogodišnjih odluka” i savete i procene psihologa u vezi sa verovatnoćom da ih se stvarno i pridržavate ove godine.

Novogodišnja odluka: “Smršaću”

“Skidanje viška kilograma zahteva priličnu posvećenost, i vrlo dobro razumevanja funkcionisanja organizma, u smislu odnosa kalorijskog unosa i potrošnje. Zahteva, takođe i često ne naročito prijatne, promene u načinu ishrane, redovno i posvećeno vežbanje, što su dva od tri osnovna modela ljudskog ponašanja (treći bi bili obrasci spavanja), a zatim i pridržavanje tih promena tokom neodređenog, poželjno je što dužeg vremenskog perioda. Morate prvo dobro i precizno da odredite koji su vaši ciljevi, ali tako da oni budu realno dostižni. U suprotnom, uspećete da se svog novogodišnjeg plana pridržavate dva, u najboljem slučaju tri meseca, skinućete koji kilogram, a onda ćete se vratiti na staro i kilogrami će ponovo početi da se gomilaju. Ako se pitate koja je verovatnoća da odluku o skidanju viška kilograma sprovedete u delo, rekao bih da je ona recimo 3/5”, kaže RAjan Keli, psiholog iz Šarlota, iz Severne Karoline za “Hafington post”.

Novogodišnja odluka: “Biću organizovaniji/organizovanija”

“Prilično je realno da ovo uspete da sprovedete u delo, ukoliko krenete malim koracima. Ipak, često se desi da ljudi žele da svoje navike promene preko noći, što je prilično nerealno, pa kad u tome ne uspeju – gadno se razočaraju i odustanu od svega. Ako želite da budete bolje organizovani ove godine, počnite od malih stvari, od promena koje ne zahtevaju više od pet minuta vašeg vremena. Recimo, neka prvi mali korak bude da odeću koju ste nosili tog dana više ne ostavljate prebačenu preko stolice u spavaćoj sobi. Ono što je za pranje, odmah nosite u korpu za prljav veš, ono što može da se obuče još koji put, farmerke, na primer, složite i stavite u ormar. Ili, uvedite pravilo da krevet nameštate čim ustanete ujutru. To su sasvim jednostavne stvari, ali će vas one podstaći da pravite i veće promene na polju organizacije svakodnevnog života vrlo brzo. Šanse da ovu odluku sprovedete u delo su 5/5”, kaže Amanda Stimen, terapeut iz Los Anđelesa.

Novogodišnja odluka: “Naučiću da kažem ‘ne'”

“Postavljanje granica drugima podrazumeva da u sebi praktično iskorenimo naviku da uvek ljudima izlazimo u susret. Od malena nas uče da treba da budemo pristojni i ljubazni a u odraslom dobu to često dovede do toga da smo spremni da radimo i stvari za koje nismo ni najmanje raspoloženi samo da ne bismo nekoga uvredili ili povredili nečija osećanja. Ali, ako osećate da vam takvo ponašanje ugrožava duševni mir i mentalno zdravlje, počnite da vežbate da govorite ‘ne’. Ovde je takođe važno da počnete malim koracima. Ako vam se ne ide sa nekim na kafu, prosto se izvinite i odbijte poziv. Posle prvih nekoliko puta, shvatićete da je lakše nego što ste mislili. Verovatnoća da u ovoj odluci istrajete je 3/5, u zavisnosti od toga kako ste vaspitani”, kaže Kari Kerol, psihoterapeut iz Portlanda.

Novogodišnja odluka: “Putovaću više”

“Putovanja su divna iskustva, ali je važno da promenite svoj pogled na njih. Nije stvar u dalekim destinacijama nego u uspomenama. Jednodnevni izlet u susedni grad nije nešto zbog čega ćete grcati u dugovima, a ako imate dobro društvo – uspomene će biti za pamćenje. Ponekad je dovoljno i da, ako vozite, ili poznajete nekoga ko ima automobil i raspoložen je da se sa vama upusti u avanturu, prosto sednete u kola i vozite se dok ne naiđete na neko mesto koje vam se učini zanimljivim. Verovatnoća da u ovoj nameri istrajete je 5/5 sve dok su vam važniji prijatni trenuci s nekim koga volite od fensi destinacija kojima biste se hvalili na Instagramu”, kaže Kerolova.

Novogodišnja odluka: “Provodiću više vremena s porodicom i prijateljima”

“Kad prođu praznici i vratite se svakodnevnim obavezama, nemojte dozvoliti da prođu nedelje pre nego što se vidite sa ljudima koji su vam dragi. Nije teško sprovesti ovu odluku u delo, potrebno vam je samo malo planiranja. I nemojte čekati da vam neko uputi poziv za druženje – vi učinite prvi korak. Ako stvarno želite da ove godine više vremena provedete sa ljudima koje volite, šanse da to i učinite su prilične, 4/5”, objašnjva psiholoh Kurt Smit.

Novogodišnja odluka: “Naučiću nešto novo”

“Sve dok niste perfekcionista, ovo je prilično realno očekivanje. Ali, verovatno je bolje da vam plan bude ‘počeću da učim nešto novo’, pošto ćete tako biti pod manjim pritiskom i više ćete uživati u tome što radite. Jezik koji ste oduvek želeli da naučite, vožnja… Kurs slikanja ili vajanja… Sve što vas bude činilo srećnim – prava je stvar, a ako budete uživali u tome, verovatnoća da ovu novogodišnju odluku sprovedete u delo je prilično velika – 3/5”, kaže Meri Lend, psiholog iz Vašingtona.

Uočavate obrazac? Jedino što je važno je da pravite male korake, šta god da ste sebi poželeli ove godine. Polako i samo napred, nema predaje. A nema ni toga što vi nećete uspeti da sprovedete u delo, ako je u pitanju nešto što vam je stvarno važno.

I nemojte ovo da gubite iz vida:

UspehFoto: MONDO – Mario Milojević