Beogradom luta mladić (25) koji plače i doziva majku i oca! Ne zna kuda ide, a ni to da ga roditelji ne žele!

0
2303

S. H. je prošle nedelje viđen u trolejbusu, kao i ispred ambasade Irana. Momak sa smetnjama u razvoju želi samo da se vrati svojoj kući.

Beograđani na ulicama mogu da susretnu Iranca H. S. (25) koji uporno pokušava da kontaktira ambasadu svoje zemlje. Toplo obučen, sa ćebetom i uznemirenim pogledom. Očajnički želi da se vrati u Iran, ali nema nijedan papir kojim bi dokazao da je došao iz Teherana.

Prema saznanjima, reč je o momku sa težim smetnjama u razvoju, koji je u Srbiju došao regularnim putem, u vreme kada je iz Irana bilo moguće putovati bez vize. Njegovi saputnici, rođeni otac i stric, prema nekim navodima uništili su dokumenta i vratili se natrag u Iran, praktično se otaraviši bolesnog deteta.

H. S. sada pokušava da ostvari kontakt sa ambasadom, ali bezuspešno, jer nema nijedan dokaz da je poreklom iz Irana.

– Momak je labilan, povremeno i agresivan, a njegov razvojni stadijum ne na nivou deteta. Često plače, doziva majku i oca i želi da ode kući. U prihvatnom centru on ima dobar tretman i kako-tako uspeva da se integriše, međutim, ima samo jednu želju, a to je da ode kući – priča jedan naš sagovornik koji je upućen u ovu situaciju.

Zbog njegovog psihičkog stanja, H. S. je dobio staratelja Đorđa Petrovića, koji je za “Telegraf” potvrdio da je mladić pod njegovim starateljstvom, ali pošto je dao izjavu o ovom slučaju, naknadno ju je povukao. Kaže, potrebne su dozvole da govori o H. S.

Migranti

Ilustracija, Foto: EPA/Yoan Valat

Prema saznanjima, Iranac je prošle nedelje proveo oko pola sata ispred ambasade. Čim smo saznali za ovaj slučaj i mi smo se uputili ka ambasadi Irana, ali tamo ovog momka više nije bilo. Premda je planirao da ostane dok se njegovo pitanje ne reši, H. S. je već popodne viđen u kampu.

– On ima ozbiljnih psihičkih problema, ali kada govori o mestu iz kojeg je došao, kada opisuje ko su mu roditelji i gde je nekada stanovao, on nipošto ne halucinira. Pažljivo smo ga slušali i proveravali podatke. Sve što je opisivao poklapa se sa snimcima na internetu. On je definitivno iz Teherana – kazao je izvor koji je bio u kontaktu sa H. S.

Problem sa ovim mladićem je, međutim, ne samo to što je njegovo ponašanje impulsivno i nepredvidljivo, već i što ne govori engleski, srpski, pa ni arapski jezik. S njim se može komunicirati samo na persijskom, i to uz glasan razgovor, jer ne čuje dobro i nema slušni aparat.

– Osim toga, on je i hiperaktivan, ponekad je zaista teško izaći na kraj s njim, ali najteže je videti odraslog momka koji plače i doziva roditelje. Inače, njemu je obezbeđeno psihijatrijsko lečenje – kazao je izvor.

(Izvor: alo.rs)